Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 
Onderzoekers, sportcentra en bedrijven werken aan sportinnovaties

Draagbare coach voor zwemmers

Technologie die de prestaties van sporters verbetert, is vaak breder te gebruiken. Zo kan de Smart Swimbuddy niet alleen zwemmers begeleiden, maar ook mensen die revalideren. En er wachten nog talloze vondsten op uitwerking, bleek tijdens het eerste Sportinnovator XL Event in oktober.

De Swimbuddy is een slim oortje dat mensen kan coachen bij zwemtrainingen. Het meet zaken als beweging en slagfrequentie van de zwemmer, maar ook de hartslag, de temperatuur en andere lichaamsgegevens. Het oortje houdt bovendien bij hoeveel de zwemmer al heeft getraind en of hij nog energie over heeft om door te gaan. De metingen worden omgezet in feedback en zwemadviezen, die de zwemmer via het oortje krijgt. Deze coaching is niet alleen nuttig voor topsporters, maar ook voor de serieuze recreatiezwemmer die bewuster en duurzamer wil trainen.

Earable

Deze ‘earable’ is in ontwikkeling bij Freesense Solutions, een Eindhovens technologiebedrijf dat is gespecialiseerd in wearables voor sport en gezondheid: lichaamssensoren met ingebouwde analysesoftware, dataopslag en draadloze communicatie. Het bedrijf ontving 25.000 euro subsidie vanuit het ZonMw-programma Sportinnovator, als stimulans voor de uitwerking van het idee. Het oortje wordt nu verder ontwikkeld en uitgebreid getest, vertelt directeur Alex Serrarens.

Het moet natuurlijk waterdicht zijn, bij alle zwemcommotie goed blijven zitten en het oor niet irriteren. Om dit te onderzoeken werkt Serrarens’ bedrijf samen met het laboratorium van de Tongelreep, een van de twaalf sportinnovatiecentra die Nederland rijk is. De Tongelreep is gespecialiseerd in zwemmen en werkt weer samen met onderzoekers van universiteiten.

Schermafbeelding videoBekijk de film op YouTube

Algoritme

Het zwemoortje is ook op het droge te gebruiken voor andere sporten, zegt Serrarens. ‘Dat is voornamelijk een kwestie van een ander algoritme erin.’ Daar blijft het niet bij. Het is ook toepasbaar in de gezondheidszorg bij mensen die revalideren. Met het oortje in kunnen zij begeleiding krijgen bij hun oefeningen. Alles bij elkaar is er in potentie een grote markt voor deze earable, die daardoor interessant wordt om in productie te nemen. Dat laat het bedrijf van Serrarens over aan elektronicaproductiebedrijven. Volgens plan komt het oortje in de loop van 2017 op de markt.

‘Als je allemaal binnen je eigen straatje blijft, mis je elkaars kracht’

De Swimbuddy kan dus naast economische winst ook voordelen opleveren voor de maatschappij en de gezondheidszorg. Het is daarmee een mooi voorbeeld van het rendement van samenwerking tussen onderzoekers, ondernemers, sportcentra en overheden bij het ontwikkelen van sportinnovaties. Sportinnovator is opgezet om dergelijke samenwerking te stimuleren, vertelt Antoinette Laan. Zij is lid van het Topteam Sport, de commissie van het programma, en was vier jaar lang wethouder sport in Rotterdam. ‘Als je allemaal binnen je eigen straatje blijft, mis je elkaars kracht’, verklaart ze. ‘Het bedrijfsleven denkt anders over technologie en sport na dan onderzoekers van universiteiten. Samen zien de partijen het belang en grotere mogelijkheden van innovaties in de sport.’

Toegankelijke data

Winst ontstaat ook door het toegankelijker maken van de vele gegevens die in sportcentra en tijdens sportactiviteiten worden verzameld. Als een turncentrum onderzoekt hoe het lichaam van turners functioneert bij diverse trainingswijzen, levert dit data op die ook nuttig zijn voor de gezondheidszorg, aldus Laan. Maar dan moeten onderzoekers in de gezondheidszorg wel toegang tot die data hebben. ‘Daarom willen wij in het Topteam laten zien wat er in Nederland gebeurt. Dan kunnen de partijen op elkaar aansluiten en elkaar versterken.’

Behalve voor onderzoek kunnen de data ook dienen om sporters te informeren hoe ze kunnen trainen zonder geblesseerd te raken. Het Kenniscentrum Sport heeft met deze informatie een website opgezet waar sporters het antwoord kunnen vinden op allerlei mogelijke vragen, zoals wat ze het beste kunnen doen als ze op een warme dag een marathon gaan lopen.  

Maatschappelijk belang

Laan bezocht ook het Sportinnovator XL Event op 11 oktober. Ze was onder de indruk van de vele vernieuwende ideeën die daar werden gepresenteerd. Vier ervan vielen in de prijzen. Naast voorstellen voor verbetering van rolstoeltennis, interactief buitenspeelgoed en een toolbox om ringenoefeningen eerlijker te beoordelen, was dit de sensorbike. Dankzij dit idee om fietsen te voorzien van actieve stuurondersteuning, kunnen fietsers straks veiliger de bocht nemen. Wielrenners kunnen er sneller door afdalen en ouderen langer doorfietsen zonder onderuit te gaan.

Ecosysteem

Door duurzame samenwerking tussen onderzoekers, ondernemers en sportcentra moet een ‘ecosysteem’ ontstaan, waarin wederzijdse uitwisseling en onderlinge versterking ‘natuurlijk’ worden. Het uiteindelijke doel is dat Nederland het meest sportinnovatieve land van de wereld wordt, zegt Laan. ‘Als compact land is Nederland daar bij uitstek geschikt voor. Mensen die als (top)sporter, onderzoeker, ondernemer of sportclub met sport bezig zijn, zijn daardoor makkelijker aan elkaar te koppelen. De uitdaging is dat ze het allemaal aandurven om anderen mee te laten kijken in hun werk.’

Tekst: Veronique Huijbregts
Foto: Aleksandr Markin, Shutterstock