Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Ziekenhuizen passen antibiotica verschillend toe

22 januari 2016
Ziekenhuizen verschillen onderling sterk in de toepassing van antibiotica. Bij een ziekenhuis dat de richtlijnen goed naleeft, kunnen patiënten gemiddeld een dag eerder naar huis. Dat blijkt uit het proefschrift van Caroline van den Bosch.

Caroline van den Bosch ontwikkelde kwaliteitsindicatoren om het gebruik van antibiotica in ziekenhuizen te meten. Daarmee bepaalde ze het antibioticagebruik in 22 ziekenhuizen bij 1890 volwassen patiënten. De toepassing van antibiotica blijkt sterk te variëren. Dat heeft gevolgen voor de gezondheid van de patiënten. 

Eerder naar huis

Bij ziekenhuizen die in meer dan de helft van de gevallen voldoen aan de indicatoren, is de ligduur van patiënten gemiddeld een dag korter. Bij de groep die goed scoort op de indicator ‘tijdig switchen van intraveneuze naar orale toediening’ kunnen patiënten bijna vijf dagen eerder naar huis. 

Antibioticachecklist 

De set kwaliteitsindicatoren die Van den Bosch heeft ontwikkeld, stelt ziekenhuizen in staat hun antibioticagebruik betrouwbaar te volgen en te verbeteren. Uit haar onderzoek blijkt ook dat niet één indicator de doorslag geeft, maar dat het gaat om een combinatie van meerdere indicatoren. Daarom is op basis van de indicatoren ook een checklist ontwikkeld, naar het voorbeeld van de checklist die in zwang is bij operaties. Het effect van de antibioticachecklist wordt momenteel onderzocht. 

Betere resultaten

Zorgvuldig omgaan met antibiotica is om meerdere redenen belangrijk. Het leidt tot betere resultaten voor de patiënt en lagere ziekenhuiskosten. Bovendien beperkt het op de lange termijn de toename van antibioticaresistentie.

Antimicrobiële Resistentie  

Van den Bosch voerde haar onderzoek uit bij het AMC. ZonMw financierde het vanuit het programma Priority Medicines Antimicrobiële Resistentie.