Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

SPARK helpt problemen bij kind eerder signaleren

15 februari 2016
Opvoed- en opgroeiproblemen bij kinderen zijn eerder te signaleren door het gebruik van SPARK. Dit gestructureerde interview brengt risico’s vroegtijdig in beeld en leidt tot beter passende vervolgacties. Dat stelt Ingrid Staal in haar proefschrift waarop zij onlangs promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

De SPARK (Structured Problem Analysis of Raising Kids) meet zorgen en zorgbehoefte van ouders en gaat uit van hun eigen kracht en de expertise van de professional in de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Ingrid Staal testte de SPARK-vragenlijst bij 3152 ouders van peuters. Deze is valide en betrouwbaar, concludeert zij in haar proefschrift Early detection of parenting and developmental problems in young children: a structured dialogue with parents

Vroegsignalering

Staal keek ook of een huisbezoek de vroegsignalering van opvoed- en opgroeiproblemen verbetert en of de SPARK toegevoegde waarde heeft ten opzichte van de reguliere zorg. Ze vergeleek hiervoor drie groepen: 2243 ouders van peuters die een huisbezoek kregen met SPARK; 2238 ouders van peuters die een consultatiebureauconsult kregen met SPARK en 2200 ouders van peuters die een regulier consultatiebureauconsult ontvingen.

Effect SPARK

De grootste verbetering ontstaat door het gebruik van de SPARK. In de ‘reguliere’ groep worden minder kinderen met hoog (1,2 versus 2,6 procent) of verhoogd risico (14,5 versus 20,7 procent) gevonden dan bij het gebruik van de SPARK. Wanneer de vragenlijst onderdeel uitmaakt van een huisbezoek, worden nog meer kinderen met een hoog risico gevonden (3,7 versus 2,6 procent). 

Passende vervolgacties

Het gebruik van SPARK verkleint de verschillen tussen jeugdverpleegkundigen in vroegsignalering. Ook blijken de vervolgacties beter aan te sluiten op de behoefte van ouders en de mate van risico voor het kind. Staals bevindingen ondersteunen ook de veronderstelde voordelen van een huisbezoek. De jeugdverpleegkundige krijgt meer en betere informatie over de gezins- en woonsituatie en ouders en kinderen zijn meer op hun gemak in hun eigen omgeving.

Zorg voor Jeugd

De SPARK (voorheen VOBO-Z) is onderzocht binnen het ZonMw-programma Zorg voor Jeugd. In het programma Vernieuwing Uitvoeringspraktijk JGZ is onderzoek gedaan naar zorgpaden in de JGZ waarbinnen de SPARK wordt ingezet. Binnen dit programma is ook een prenatale versie van de SPARK ontwikkeld: de preSPARK.