Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Online kennis over zelfredzaamheid vindt veel aftrek

25 januari 2016
Het ZonMw-implementatieproject GoedGebruik heeft geleid tot een actieve community rond zelfredzaamheid. De e-learningmodules en films blijken zeer populair.

Hoe kunnen mensen die ouder of hulpbehoevend worden toch zelfredzaam blijven? Welke hulpmiddelen en technologie kun je daarvoor benutten? In het implementatieproject GoedGebruik zijn kennis en vaardigheden over zelfredzaamheid verzameld en verspreid. Dat is op allerlei manieren gedaan: via studiedagen, instructiefilms, e-learning, artikelen in tijdschriften, nieuwsbrieven, informatieboekjes en de website. Dit heeft een grote en actieve community opgeleverd in zorg en onderwijs. 

1,4 miljoen views

De GoedGebruik community wordt zeer actief gebruikt. Vierduizend geïnteresseerden ontvangen nieuwsbrieven, er zijn studiedagen, de boekjes worden nog steeds besteld en de GoedGebruik-films zijn inmiddels 1,4 miljoen keer bekeken. Financiering voor de diverse onderdelen komt uit subsidies, entreegelden of sponsoring door commerciële bedrijven en verzekeraars.

Free-learning

De 26 e-learning modules van GoedGebruik worden aangeboden als ‘free-learning’. Deze zijn zonder inlogcodes gratis te volgen. Met succes, want elke maand worden 14.000 cursussen gevolgd. Zorgorganisaties en opleidingen gebruiken de modules vaak in een intern trainingsprogramma, als instapper voor een vaardigheidstraining of als toets achteraf. 

Nachtdienst

Henk Kempkes, fysiotherapeut en intern opleider in het St. Antonius ziekenhuis, zegt over free-learning: ‘Je kunt het doen wanneer het jou uitkomt, de nachtdienst is bijvoorbeeld heel populair. Veel free-learning modules zijn geaccrediteerd door de V&VN, ik merk dat collega’s dat ook erg prettig vinden.’ 

ZonMw

GoedGebruik is in 2010 met financiering van ZonMw door LOCOmotion gestart samen met zorgkoepels, patiëntenorganisaties en Vilans.