Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Online cursus brengt zwangere vrouw van alcohol af

3 maart 2016
De cursus 9MaandenNiet helpt vrouwen bij het stoppen van alcoholgebruik tijdens hun zwangerschap. Verloskundigen verwijzen naar de cursus voor extra informatie. Dat is de conclusie van het promotieonderzoek van Nickie van de Wulp.

Nickie van de Wulp onderzocht aan de Universiteit Maastricht de effectiviteit van 9MaandenNiet, een online cursus voor zwangere vrouwen. Ze constateert dat dit e-health-programma veel vrouwen beter motiveert tot stoppen met alcoholgebruik dan een gesprek met een verloskundige. 

Anonimiteit gewaarborgd

De verloskundige is een belangrijke bron van informatie voor zwangere vrouwen en hun partners, blijkt uit Van de Wulps onderzoek. Veel verloskundigen adviseren zwangere vrouwen die drinken om daarmee te stoppen. Het is voor hen echter lastig te achterhalen of een zwangere vrouw wel of niet drinkt. Op de vraag: ‘Drinkt u alcohol?’ geven vrouwen vaak een sociaal wenselijk, ontkennend antwoord. Bij 9MaandenNiet kunnen ze echter eerlijk zijn omdat hun anonimiteit is gewaarborgd. 

Hoger opgeleide vrouwen

Een ander probleem dat verloskundigen ervaren bij advies aan zwangere vrouwen is dat ze niet altijd precies weten wat de mechanismen en gevolgen zijn van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Ze geven daarom het liefst het globale advies dat het beter is niet te drinken. Vooral zwangere vrouwen met een hogere opleiding blijven vaak alcohol drinken. En juist zij willen precies weten waarom ze moeten stoppen. 9MaandenNiet geeft die uitleg. Het bevat achtergrondinformatie over waarom alcoholgebruik, zelfs in kleine hoeveelheden, tijdens de zwangerschap risicovol is. 

Foetaal Alcohol Syndroom

Eén van de mogelijke gevolgen van alcoholgebruik tijdens zwangerschap is het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Kinderen met FAS hebben hersenbeschadiging, zijn kleiner en hebben bepaalde gezichtskenmerken. Jaarlijks komen in Nederland naar schatting ruim zeshonderd baby’s met FAS ter wereld. Daarnaast worden per jaar enkele duizenden baby’s geboren met gedragsstoornissen die samenhangen met alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. 

Verspreiding en implementatie

Het onderzoek is gefinancierd door ZonMw. Daarnaast gaf ZonMw het programma een verspreidings- en implementatie-impuls waarmee de bekendheid van 9MaandenNiet onder zwangere vrouwen en zorgprofessionals is verhoogd.