Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

NWO kent drie Vici-beurzen toe voor medisch onderzoek

16 februari 2016
Drie wetenschappers op het gebied van gezondheid krijgen een Vici-beurs van NWO. Zij onderzoeken vaatschade in het brein, biologische verschillen tussen artrosepatiënten en vaatvernauwing in de longen.

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke beurzen van Nederland. Het is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Drie van de 32 laureaten verrichten medisch onderzoek. Hun projecten komen in behandeling bij ZonMw.

Bloedvaatjes in hersenen

Geert Jan Biessels van het UMC Utrecht bestudeert vaatschade in de hersenen, die dementie veroorzaakt. Met de nieuwste hersenscantechnieken onderzoekt hij hoe ontregeling van kleine bloedvaatjes tot hersenschade leidt en wat de gevolgen zijn. 

Verschillen ontrafelen

Ingrid Meulenbelt (LUMC) richt zich op de verschillen in ziekteverloop bij patiënten met artrose. Ze zal de biologische basis van de belangrijkste verschillen ontrafelen en nabootsen in een stukje gekweekt gewrichtsweefsel. Hiermee zoekt ze vervolgens naar nieuwe behandelingsmethoden.

Hartkamer redden

Anton Vonk Noordegraaf (VUmc) onderzoekt pulmonale arteriële hypertensie, vaatvernauwing in de longen waardoor de rechter hartkamer harder moet werken. Vonk gaat onderzoeken of de rechterkamer is te redden met nieuwe medicijnen die een beter zuurstofgebruik teweegbrengen en door ondersteuning met behulp van een apparaat.  

Onderzoeksgroep

Biessels, Meulenbelt en Noordegraaf krijgen elk 1,5 miljoen euro. Ze kunnen daarmee in de komende vijf jaar onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.