Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

VWS trekt extra geld uit voor onderzoek medicijnen

29 januari 2016
Patiënten moeten sneller toegang krijgen tot nieuwe medicijnen, maar wel tegen aanvaardbare prijzen. Dat staat in de nieuwe visie op geneesmiddelen van minister Schippers van VWS. Het kabinet stelt onderzoeksgeld beschikbaar voor tests om vooraf te bepalen welk medicijn bij een patiënt aanslaat.

Nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen, zijn steeds vaker complexe kankermedicijnen en middelen voor kleine groepen ernstig zieke patiënten. Deze geneesmiddelen zijn duur, soms wel tot 500.000 euro per patiënt per jaar. Ze dreigen te leiden tot onbetaalbare zorg, schetst minister Schippers in haar Visie op geneesmiddelen: nieuwe geneesmiddelen snel bij de patiënt tegen aanvaardbare kosten. Ze stuurde deze eind januari naar de Tweede Kamer. 

Strenge eisen

Medicijnen tegen zeldzame ziekten stuiten bovendien op strenge toelatingseisen. De veiligheid moet worden getest bij een groot aantal patiënten, maar dat kan bij zeldzame ziektes niet. Om patiënten toch sneller te laten profiteren van veelbelovende geneesmiddelen, wil het kabinet in Europees verband de toelatingsregels flexibeler maken. 

Machtspositie fabrikanten

De minister wil in Europa bovendien ‘de discussie openen over zaken die tot nog toe onbespreekbaar waren, zoals de machtspositie van de farmaceutische industrie’. In Nederland wil Schippers ziekenhuizen en zorgverzekeraars beter toerusten voor gezamenlijke onderhandelingen bij de inkoop van medicijnen. Hiervoor wordt het Platform Expertise Inkoop Geneesmiddelen opgericht. 

Beschermingsregels

Beschermingsregels voor de industrie moeten worden gebruikt zoals ze zijn bedoeld: om de ontwikkeling te stimuleren van echt nieuwe middelen. Nu gebeurt het vaak dat een fabrikant met een kleine wijziging in een bestaand product weer voor vele jaren het alleenrecht heeft. 

Nieuwe businessmodellen 

Innovatie blijft cruciaal voor patiënten. Daarom pleit het kabinet onder meer voor nieuwe businessmodellen bij de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen. Ook de rol van de overheid moet veranderen. Die betaalt nu vaak dubbel: ze investeert in de ontwikkeling van een geneesmiddel en betaalt vervolgens voor de aankoop. Het kabinet wil voortaan alleen onder voorwaarden investeren in medicijnonderzoek. Als het middel een succes wordt, moet de producent een deel van de opbrengst terugbetalen. 

Investeren in diagnostiek

Om dure medicijnen effectiever in te zetten, is het cruciaal dat duidelijk is bij wie ze wel werken en bij wie niet. Het kabinet stelt daarom 10 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar methoden waarmee de arts van tevoren kan vaststellen of een medicijn bij een bepaalde patiënt aanslaat.