Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Amerikaans bedrijf koopt baanbrekende kankerdiagnostiek

28 januari 2016
Het Amerikaanse biotechbedrijf Illumina heeft het patent gekocht van een methode om kanker vroegtijdig op te sporen. De methode is een vinding van Tom Würdinger van VUmc.

Tom Würdinger, hoogleraar aan VUmc, heeft een manier gevonden om in een zeer vroeg stadium kanker op te sporen via enkele druppels bloed. Bloedplaatjes van patiënten met kanker bevatten unieke genetische patronen. Die maken het mogelijk met 96 procent zekerheid gezonde personen te onderscheiden van kankerpatiënten. 

‘Vloeibaar biopt’

De mogelijkheid via bloed tumoren te detecteren (liquid biopsies) lijkt een enorme vooruitgang voor de diagnostiek van kanker. Het maken van een scan of het chirurgisch wegnemen van deeltjes van tumor of huid (biopten) zal hierdoor steeds minder vaak nodig zijn. 

Biotechfirma

De Amerikaanse biotechfirma Illumina heeft het eigendomsrecht van de diagnostische technologie gekocht. Würdinger treedt in dienst van het bedrijf en blijft daarnaast hoogleraar aan het Neurochirurgisch Centrum Amsterdam van VUmc en AMC. Hij ontving in 2014 de Galenus Researchprijs voor zijn vinding. Voor zijn onderzoek heeft hij diverse subsidies van ZonMw gekregen.