Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 
‘Dit project heeft ons nu al veel gebracht’

Afbreekbaar biologisch matje wint Medische Inspirator

Verheugd namen patiëntvertegenwoordiger Frank Meijer en onderzoeker Sanne Botden op 10 december de Medische Inspirator prijs in ontvangst. Gezamenlijk kunnen zij voor €50.000 een nieuw matje ontwikkelen voor kinderen die met een gat in hun middenrif geboren worden.

Meijer is vader van een zoon die vijf jaar geleden met een gat in het middenrif geboren werd. Congenitale Hernia Diafragmatica is de formele naam van deze aandoening, die jaarlijks circa vijftig baby’s treft. Deze kinderen hebben een grote kans op overlijden en als zij blijven leven, hebben zij ernstige chronische longklachten. ‘Door deze prijs heeft de ziekte veel meer bekendheid gekregen. Ook hebben zich veel meer ouders bij ons platform (www.platformchd.nl) en onze besloten Facebook-groep aangesloten’, vertelt Meijer. 

Meijer doelt vooral op het filmpje dat hij samen met Botden en andere onderzoekers en patiënt(vertegenwoordigers) in het kader van deze prijs mocht maken. Zowel Meijer als Botden, kinderchirurg in opleiding bij het UMC Radboud, zijn ervan overtuigd dat hun samenwerking de kans vergroot dat er een product ontwikkeld wordt waar patiënten echt op zitten te wachten. Het gaat om de ontwikkeling van een patch die flexibel en biologisch afbreekbaar is. ‘De matjes die nu nog gebruikt worden, zijn stug en groeien vaak niet goed in’, legt Botden uit. ‘Vaak ontstaat er daardoor een nieuw gat en lopen de kinderen alsnog het risico om te overlijden. Met dit product hopen wij dat te voorkomen.’

Meijer somt veel meer voordelen van de ontstane samenwerking op. Samen met artsen werkt hij nu aan het ontsluiten van goede informatie over het ziektebeeld. Ook ’ontdekte’ hij buitenlandse onderzoeksagenda’s en –gelden. ‘Door die contacten kunnen we wellicht vervolgfinanciering voor ons project vinden.’

OperatiekamerBekijk de video op YouTube

De ontwikkeling van het biologisch afbreekbare matje was een van de twaalf inzendingen voor de Medische Inspirator prijs 2015, een initiatief van het ZonMw-programma Medische Producten Nieuw en Nodig. Het thema voor 2015 was regeneratieve geneeskunde. Een breed samengestelde jury, voorgezeten door Elizabeth Vroom van het Duchenne Parent Project, selecteerde drie van de twaalf projecten voor een volgende ronde. Deze drie projecten mochten onder professionele begeleiding een filmpje maken. De winnaar hiervan werd voor 50 procent bepaald door de jury en voor 50 procent door het algemeen publiek, dat via Facebook mocht stemmen. 

Voor ZonMw was dit een nieuwe manier om burgers bij onderzoek te betrekken. ‘Ik vond dit een heel leuk experiment’, vertelt juryvoorzitter Vroom. ‘Alle projecten zijn beoordeeld op kwaliteit, wat betekent dat de wetenschappelijke standaard behaald is. Door Facebook betrek je vervolgens óók de maatschappij. Hierdoor hebben zowel de ziekte als mogelijke oplossingen daarvoor veel aandacht gekregen. Ik vind dat winst.’ ZonMw zelf zal de gekozen werkwijze evalueren.