Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Prijs voor passie voor proefdiervrij onderzoek

24 april 2015
Sue Gibbs, hoogleraar huidregeneratie VUmc/ACTA, heeft op 23 april 2015 de Lef in het Lab-prijs gekregen voor haar huid-op-een-chip-model. Dit model maakt het mogelijk om complexe huidziekteprocessen te bestuderen en nieuwe medicijnen te testen zonder gebruik van proefdieren. Zij kreeg hiervoor subsidie uit het programma Meer kennis met minder dieren.

Lef in het Lab

De Lef in het Lab-prijs wordt jaarlijks door de Dierenbescherming uitgereikt aan een wetenschapper die zich op uitzonderlijke wijze inzet om het aantal dierproeven terug te dringen.

Proefdieren overbodig maken

Sue Gibbs kiest bewust voor onderzoek doen zonder proefdieren. Zij is een inspiratie voor collega's om steeds minder te kiezen voor dierproeven. Gibbs: 'Er zijn zeker onderzoeken waarbij proefdieren nodig zijn omdat er geen goede alternatieven bestaan. Maar proefdieronderzoek mag nooit vanzelfsprekend zijn. Ik ontwikkel modellen die het gebruik van proefdieren overbodig maken en lever zo een bijdrage aan het onderzoek zonder proefdieren.'

Kweekhuid als echte huid

Gibbs maakt een labmodel huid waarin ze huidcellen, immuuncellen, vaatwandcellen en bindweefselcellen op een gecontroleerde manier samenbrengt in een microchip. Door deze cellen samen te voegen werkt de kweekhuid als een echte huid. Gibbs: 'In de toekomst gaan we verschillende organen met aderen op een chip maken. Zo wordt een menselijk systeem met huid, lymfeknopen, nieren en lever op chip nagemaakt.' Op termijn komen er ook modellen voor andere humane toepassingen.