Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Kleine gebaren maken leerling psychisch weerbaar

16 april 2015
Eenvoudige gedragingen, zoals scholieren begroeten bij binnenkomst, hebben grote impact. Op scholen waar zulk gedrag gangbaar is, zijn leerlingen mentaal gezonder. Mentale weerbaarheid helpt psychische aandoeningen voorkomen.

Psychische aandoeningen hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven en gaan vaak samen met andere ziekten. Daarnaast veroorzaken ze hoge maatschappelijke kosten, vooral door een verminderde arbeidsparticipatie. Om psychische aandoeningen zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk de mentale veerkracht te versterken. 

Vmbo-scholen

ZonMw financierde een project om de mentale weerbaarheid van jongeren in kwetsbare wijken te versterken. Hierin is onderzocht hoe het komt dat sommige vmbo-scholen met minstens 50 procent migrantenleerlingen het bovengemiddeld goed doen. Zonder extra middelen en tegen iedere verwachting presteren zij beter op mentale gezondheid dan soortgelijke scholen. 

Positive Deviance

In het onderzoek is de innovatieve Positive-Deviance-strategie toegepast. Op basis van data uit het JeugdMonitor Onderzoek zijn 3 Rotterdamse vmbo-scholen geïdentificeerd die een positieve uitzondering (positive deviance) vormen. Vervolgens is onderzocht welke verschillen in aanpak (microgedragingen) van deze scholen een groot effect hebben. 

Leerlingen begroeten 

Het blijkt dat eenvoudige gedragingen van het personeel bijdragen aan het succes van de scholen en de mentale weerbaarheid van hun leerlingen. Voorbeelden zijn het begroeten van leerlingen bij binnenkomst door de conciërge, het versturen van felicitatiekaarten aan jarige leerlingen en het bellen van ouders als kinderen iets positiefs hebben bereikt.

Mentale preventie

Het is een van de projecten die ZonMw steunt op het gebied van mentale veerkracht en psychische gezondheid. Onder meer is er onderzoek (gedaan) naar suïcidaal gedrag en zelfbeschadiging, arbeid en stress, psychose, posttraumatische stressstoornis, gedrags- en emotionele problemen bij jeugd, kindermishandeling en e-mental health