Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Doktersassistent wordt e-health-assistent

Leren werken met e-health

PAZIO, ROC Midden Nederland en Gezondheidscentrum Maarssenbroek hebben op basis van hun kennis en ervaringen met betrekking tot e-health een onderwijsmodule voor de doktersassistenten in opleiding samengesteld. Het doel van deze module is dat studenten leren werken met e-health. Daarmee, zo hopen de onderzoekers, verdwijnt ook de onbekendheid met en de weerstand tegen e-health in de dokterspraktijk. Het streven is dat deze module in heel Nederland wordt ingezet.

Inhoud van de onderwijsmodule

De module behandelt onder andere waarom e-health wordt ingezet, de invloed van e-health op het werk van de dokstersassistent en het bewaken van de privacy van patiënten. Ze leren werken met toepassingen zoals eConsult, eAfspraak, eRecept en eLab. Daar komt veel bij kijken. Bij eConsult bijvoorbeeld, moet de dokterassistent de vraag van de patiënt niet lezen en doorspelen naar de arts, maar de vraag analyseren en - wanneer nodig in overleg met de arts - beantwoorden en verwerken in het dossier van de patiënt.

Niet alleen voor doktersassistent

Deze onderwijsmodule is nu geschreven voor de opleiding tot doktersassistenten, maar kan (met aanpassingen) ook worden aangeboden voor de opleiding tot bijvoorbeeld praktijkondersteunende huisarts (POH), maatschappelijk werker, thuiszorgmedewerker en (wijk)verpleegkundige. In deze studies komt e-health nog nauwelijks aan bod, terwijl er in de praktijk al mee gewerkt wordt.

Projectleider: drs. L.M. Van Blokland