Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 
Afgeronde projecten

Wetenschap & Innovatie

Depressie: een dodelijke aandoening?

Depressie en het hart worden vaak met elkaar in verband gebracht. Onderzocht is of er vormen van depressie bestaan die leiden tot een versneld overlijden aan hart- en vaatziekten. En of hier iets aan te doen is.

Depressie na een hartinfarct is een risicofactor voor een slechtere hartprognose en vroegtijdig overlijden. Rond de 1 op de 5 patiënten met een hartinfarct heeft een depressie, en deze patiënten met een depressie hebben een ongeveer 2 keer groter risico op verdere hartproblemen of sterven dan patiënten zonder depressie.

Exacte definitie

Depressie bij mensen met een hartinfarct kan zich echter heel verschillend manifesteren. Sommige subtypen van depressie na een hartinfarct hebben een sterker verband met een slechte prognose dan anderen. Het is van belang dat de exacte definitie van depressie in deze context wordt ontrafeld.

Slechtere prognose

Het verband tussen depressie na een hartinfarct, subtypen van depressie en hartprognose is onderzocht. Vooral symptomen van depressie die sterk lijken op de symptomen van de hartziekte, zoals vermoeidheid, verminderde eetlust en slaapproblemen zijn voorspellend voor een slechte prognose. Ook blijken depressieve hartinfarctpatiënten bij wie de depressie niet over gaat een slechtere prognose te hebben dan patiënten bij wie de depressie tijdelijk is.

Project: Incident, somatic depression: a cardiotoxic disorder in search of treatment
Projectleider: Prof. dr. P. de Jonge

De complexiteit van Parkinson aanpakken

Het project 'Tackling the complexity of Parkinson's disease' heeft hele nieuwe inzichten opgeleverd in wijze waarop de hersenen kunnen compenseren wanneer een deel van de functies verloren gaan als gevolg van een hersenziekte. Dit is onderzocht bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Met geavanceerde beeldvormende technieken (fMRI) is gekeken welke gezonde hersengebieden extra activiteit vertonen om zo de symptomen van de ziekte te helpen onderdrukken. Er zijn diverse gebieden gevonden die deze taak vervullen, en de plaats van deze gebieden verschilde al naar gelang de taak die de proefpersonen moesten uitoefenen (bijvoorbeeld lopen, of handbewegingen maken).

Samenwerking

Dankzij een succesvolle samenwerking met onderzoeksgroepen in Duitsland en Israel was bovendien onderzoek mogelijk bij een unieke groep mensen die het risico lopen om in de toekomst Parkinson te ontwikkelen (vanwege een genetische risicofactor), maar die nu nog geen enkel klinisch symptoom hebben. Deze ' at risk' personen vertoonden ook al dezelfde compensatie mechanismen in de hersenen als mensen die daadwerkelijk de ziekte van Parkinson hebben.

Aangrijpingspunten

Deze bevindingen geven aangrijpingspunten voor geheel nieuwe behandelingen, waarbij met stimulatie technieken de functie van de compenserende hersengebieden ondersteund kan worden.

Projecttitel: Tackling the complexity of Parkinson's disease
Projectleider: Prof. dr. B.R. Bloem